20 jaar Salentein: Chief Winemaker José Galante op bezoek

Bodegas Salentein viert dit jaar haar 20ste vintage. Een goede reden voor Hoofd Wijnmaker van Salentein, José Galante, om een bezoek aan Nederland te brengen voor een mooi evenement.

José Galante wordt gezien als een van de pioniers op het gebied van Malbec, maar hij is meer dan alleen wijnmaker. Vanwege zijn kennis en carrière is hij een van de oenologen met de meeste expertise van Argentinië en een van de iconen van de moderne nationale wijnproductie. Galante heeft 34 jaar gewerkt als oenoloog bij Bodega Catena Zapata, waar hij wijnmakers uit de hele wereld ontving om wijn te maken. Daar heeft hij meerdere memorabele wijnen gemaakt tot hij in 2010 Hoofd Wijnmaker bij Salentein werd. Een van de sleutels tot succes is de stijl die hij de wijnen geeft: authentieke terroirwijnen met een eigen identiteit.

Op dinsdag 17 september was het dan zover. José kwam in de middag aan op onze Najaarsproeverij bij Landgoed Mariënwaerdt in Beesd. Nadat hij even achter de tafel van Salentein heeft gestaan begaf hij zich naar de ruimte waar een exclusief Winemaker’s dinner plaats zou vinden. Galante begon het diner door te vertellen over zijn jaren bij Salentein en de ontwikkelingen die het bedrijf in 20 jaar tijd door heeft gemaakt. Ook ging hij kort in op het gebied en de wijnen. Voor het diner had hij een aantal oude jaargangen meegenomen uit de kelders van Salentein in Argentinië. Onder andere de Primus Malbec 2004 en 2010 werden haarfijn gecombineerd met een zijlende van Angus rund en asperges. En een Single Vineyard San Pablo Chardonnay 2010 met kabeljauw en garnalenkroketjes. Een prachtig diner, waarbij José bij elke gang nog een toelichting gaf over de wijn en wijn-spijs combinatie.