2016 uitgeroepen tot Vintage Port jaar

09-04-2018 – De Symington familie is zeer verheugd om aan te aankondigen dat zij 2016 als Vintage Port jaar hebben uitgeroepen. Dit is pas het vierde Vintage Port jaar sinds 2000 en de eerste sinds het geweldige jaar van 2011. Slechts een aantal wijngebieden beperken de Vintage jaren met zorgvuldigheid, zodat alleen de uitzonderlijke Ports op deze manier worden weergegeven.

De winter van 2015/2016 was natter dan gemiddeld, maar dit bood een vitaal tegenwicht voor de hitte in de zomer. Het vochtige weer hield aan tot in mei, wat veel vruchtverlies veroorzaakte. Vanaf juni waren de temperaturen weer normaal, terwijl augustus erg warm was. Gelukkig viel er wat regen aan het eind van de maand. In september hield de warmte aan, waardoor sommige wijnhuizen begonnen met oogsten. Echter, de wijnhuizen die hun wijnstokken goed in de gaten hielden zagen dat de druiven nog niet klaar waren voor de oogst. Bovendien gaven de langetermijnprognoses regenbuien aan, wat resulteerde in voldoende regen van onschatbare waarde half september.

Dit was het jaar om de signalen te lezen en risico’s te nemen. Charles Symington, hoofd wijnmaker, stelde de oogst uit tot 19 september en de beste Touriga Nacional druiven werden pas na 26 september geoogst. De laat rijpende Touriga Franca druiven kwamen pas in de eerste dagen van oktober aan bod. Het is niet makkelijk om in onze ongelooflijk gevarieerde regio de druiven precies op het juiste moment te plukken. Vooral als de opbrengsten per hectare tot de laagste van de wereld behoren (26 hectoliters/ha) en er een hoog risico op uitdroging is. Alle Symington Vintage Ports 2016 komen van de eigen Quinta-wijngaarden en zijn gemaakt in vijf kleine Lagar wijnhuizen.

De Vintage Ports 2016 zijn van uitzonderlijke kwaliteit met tannines, die tot de meest verfijnde ooit behoren. Met prachtige smaken van rood fruit en een buitengewoon intense, paarse kleur. De Ports hebben een indrukwekkende structuur, balans, zuurgraad, tannines en kleur. Dit is zonder twijfel een gevolg van de latere rijpingstijd, waardoor de druiven gelijkmatig en volledig volwassen konden worden. De productie van alle Vintage Ports uit 2016 is ongeveer een vijfde lager dan de vorige Vintage na een strenge selectie in de proefruimte.