2017 uitgeroepen tot Vintage Port jaar

09-04-2019 – De Symington familie is verheugd om 2017 als Vintage Port jaar uit te roepen. Dit is de eerste keer dat er twee Vintage jaren achter elkaar worden uitgeroepen sinds Andrew James Symington in 1882 in Porto arriveerde.

Deze aankondiging, welke slechts de zesde is van de 21ste eeuw, volgt op een periode van discussie binnen de wijnhandel op de vraag of de 2017 een volledige verklaring zou rechtvaardigen kijkend naar de kwaliteit van de veelgeprezen 2016 Vintage Ports en de zeldzaamheid van declaraties. Het eerste opeenvolgende Vintage jaar is een mijlpijl binnen de lange geschiedenis van de Symington familie. Het is het resultaat van twee zeer verschillende maar kwalitatief hoogwaardige jaren voor Port in de Douro.

De wijnen uit 2017 waren het resultaat van een geavanceerde groeicyclus die leidde tot de vroegste oogst ooit in de 137-jarige geschiedenis van de familie. Warmere en drogere omstandigheden dan gebruikelijk resulteerden in uitstekende kleine, compacte druiventrossen en opbrengsten die, tot nu toe, tot de laagste van de eeuw behoren met 20% onder het 10-jarige gemiddelde.

Ondanks dat de oogst in augustus begon, was de rijping perfect in balans. Dit resulteerde in wijnen die worden gekenmerkt door buitengewone intensiteit, concentratie en structuur, gecombineerd met prachtige aroma’s en frisheid.

The Graham’s Vintage 2017 en Graham’s The Stone Terraces 2017 zullen zeer beperkt verkrijgbaar zijn. The Stone Terraces wordt alleen in zeer uitzonderlijke jaren geproduceerd, waardoor dit slechts de vierde jaargang is. The Vintage 2017 zal de laagste productie tot nu toe van de 21ste eeuw hebben.

“In my 25 years as a winemaker in our family vineyards, I have never seen a year like 2017. The yields were extremely low, but the concentration and structure took my breath away. We have made some really remarkable wines.” – Charles Symington, Head Winemaker