3e Grand Concours Bollinger: de finalisten zijn bekend

Amersfoort, 21-06-2023

Na drie dagen met spannende voorrondes, waarin totaal 28 restaurantteams deelnamen, is de jury eruit. 12 teams, zes in iedere categorie, gaan door naar de finale, die in het najaar plaatsvindt.

In het beknopte verslag van de voorrondes (zie hiernaast) stond het al vermeld: het overall niveau van de gepresenteerde wijn-spijscombinaties was verrassend hoog, en dat gold ook voor de inzet en het enthousiasme van de teams. The Wine & Food Association had deze editie besloten de prestigieuze competities uit te breiden naar twee categorieën. Niet alleen toprestaurants (minimaal 1 Michelinster en/of 16 punten Gault & Millau) maar ook subtoppers hadden nu de mogelijkheid om mee te doen, en dat viel in zeer goede aarde.

Finale

De line-up voor de finale ziet er als volgt uit:

1) Toprestaurants: minimaal 1 Michelinster en/of 16 punten Gault & Millau
– De opdracht voor deze categorie: creëer een hoofdgerecht bij de Champagne Bollinger-topcuvée La Grande Année Brut 2014.
– Hoofdprijs voor de meest geslaagde combinatie ter waarde van € 5.000.
– Extra prijs ter waarde van € 1.000 voor de sommelier met de beste toelichting op de wijn-spijscombinatie.

Finalisten:

Merlet, Schoorl
’t Amsterdammertje, Loenen a/d Vecht
Ratatouille Food & Wine, Haarlem
Flore, Amsterdam
Codium, Goes
Da Vinci, Maasbracht
La Grande Année 2014

2) Overige restaurants vermeld in de restaurantgidsen
– De opdracht voor deze categorie: creëer een voorgerecht bij Champagne Bollinger Rosé.
– Hoofdprijs voor de meest geslaagde combinatie ter waarde van € 3.000.
– Extra prijs ter waarde van € 1.000 voor de sommelier met de beste toelichting op de wijn-spijscombinatie.

Finalisten:

Allure, Rotterdam
’t Klooster, Wijk bij Duurstede
Hemel & Aarde, Utrecht
Somm, Uden
Joann, Enschede
Merlot, Amersfoort

Amersfoort, 15-06-2023 – Hoog niveau bij voorrondes Grand Concours Bollinger

Drie dagen met voorrondes zitten erop. De juryleden hebben hun bevindingen genoteerd en beraden zich over de vraag welke teams de finale zullen bereiken. Eén ding staat vast: het niveau van de gepresenteerde wijn-spijscombinaties was even hoog als het enthousiasme en de inzet van de deelnemende sommeliers en chefs. Kortom: organisator The Wine & Food Association kijkt nu al terug op een zeer geslaagd 3e Grand Concours Bollinger, terwijl de finale nog moet komen!

Toplocatie

Twee dagen met voorrondes (5 en 12 juni) vonden plaats in Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. Voor enkele teams die op beide dagen verhinderd waren kon in een laat stadium een extra voorronde worden ingelast, 22 mei in restaurant Karel 5 in Utrecht.

Categorie 1: combinatie hoofdgerecht en Champagne Bollinger La Grande Année 2014

De deelnemende toprestaurants (minimaal 1 Michelinster en/of 16 punten Gault & Millau) hadden de opdracht een combinatie te presenteren van een hoofdgerecht en Champagne Bollinger La Grande Année 2014. In deze categorie was het niveau vrijwel over de gehele linie zeer hoog: het niveau dat je verwacht als je gaat eten bij een sterrenzaak, qua originaliteit, ingrediëntenkeuze, doordachtheid, oog voor detail, wijnbehandeling en professionele onderbouwing.
Meer nog dan bij de vorige edities was er goed nagedacht over schenktemperaturen, verluchting van de wijnen en het gebruikte glaswerk. Ook op dat punt bleken verschillende sommeliers in beide categorieën van deze competitie ware specialisten. Het is iets dat echt opviel dit jaar en dat zowel de jury als de importeur van Champagne Bollinger, Verbunt Verlinden, bijzonder kon waarderen.

Categorie 2: combinatie voorgerecht en Champagne Bollinger Rosé

Anders dan bij de eerste twee edities van het Grand Concours Bollinger kregen nu ook restaurants met een gidsvermelding, maar zonder Michelinsterren en maximaal 15 punten Gault & Millau, de kans deel te nemen. Het viel in zeer goede aarde, gezien het enthousiasme dat de teams uit deze categorie aan de dag legden. Zij combineerden een voorgerecht met Champagne Bollinger Rosé en deden in de meeste gevallen op uitstekende wijze. De behandeling van de champagne (verluchten, temperatuur, glaswerk), het creëren en afstemmen van het gerecht, en de mondelinge toelichtingen van sommelier en chef getuigden van professionele passie en ambitie. Sommige gepresenteerde combinaties wekten de verwachting van een toekomstig sterrenniveau!

Juryleden in de voorrondes waren dit jaar Peter Klosse (Academie voor Gastronomie), Imko Binnerts (restaurant Puur Zee), Jacqueline van Liere (restaurant Graphite), Stephan Knecht (ex-sommelier, eigenaar restaurant Vrijburcht), Leon Mazairac (restaurant Karel 5), René Bekker (Leerhotel Het Klooster), Peter van Houtert (importeur Verbunt Verlinden), onder voorzitterschap van Jan van Lissum (The Wine & Food Association).