Claudia van Dongen Wijnvrouw van het Jaar 2021

Rotterdam – 21 september 2021

Op dinsdag 21 september heeft de vakjury van Wijnvrouw van het Jaar Claudia van Dongen uitgeroepen tot Wijnvrouw van het Jaar 2021. De verkiezing beleefde haar derde editie, de award werd feestelijk uitgereikt in het Wijntheater tijdens Gastvrij Rotterdam in Ahoy. Winnares Claudia van Dongen is register wijndocent, register vinoloog, wijninspirator, wijninkoper, wijndocent en oprichter van een B2Bwijnplatform waar inkopers en wijnmakers elkaar treffen.

Jury en stemmen

Afgelopen jaar is elk kwartaal een wijnvrouw van het seizoen genomineerd. Uit deze voorrondes kwamen vier ambitieuze vrouwen uit de Nederlandse wijnwereld naar voren. Kanshebbers voor de felbegeerde titel waren Claudia van Dongen, Elke Wolterink, Nadien de Visser en Floor van Ede. De genomineerden zijn beoordeeld door een vakjury van horeca- en wijnprofessionals. De jury bestond uit Barbara Verbeek, Peter van Houtert (voorzitter KNVW), Magda van der Rijst (Wijnvrouw van het jaar 2020) en Birthe van Meegeren (Wijnvrouw van het Jaar 2019). Naast het oordeel van de jury gold ook de stem van het publiek. Via de compleet vernieuwde website www.wijnvrouwvanhetjaar.nl kon worden gestemd op de genomineerden.

Wijninspirator

De jury stond met vier ambitieuze en inspirerende wijniconen voor een lastige opgave. Na een spannende strijd , waar het uiteindelijk een nek aan nekrace was met Nadien de Visser, ging Claudia van Dongen vanwege haar jaren lange onvermoeibare inzet in de wijnwereld er met de winst vandoor. Volgens het juryrapport is Claudia van Dongen een wijninspirator die anderen net zo gek van wijn laat maken als ze zelf is. Zij is een multi talent, veelzijdig, een onderneemster in de breedste zin van het woord. Ze doet dit door middel van wijnstudies, wijnreizen en ontmoetingen met wijnmakers. Behalve voor haar persoonlijke ontwikkeling dienen deze inspanningen ook altijd een hoger doel, namelijk anderen inspireren.

Over Claudia van Dongen

Claudia timmert al sinds 1989 aan de weg als ‘wijninspirator’. Haar dagelijkse doel: haar passie overbrengen en anderen wegwijs maken in de uitgebreide wereld van wijn. Daarvoor is zij jaarlijks twee tot drie maanden op reis om inspiratie op te doen, wijnmakers te ontmoeten, wijn in te kopen en om ontwikkelingen in de wijnwereld te volgen. Sinds 2001 organiseert ze wijnstudiereizen binnen Europa voor zowel professionals als liefhebbers. Vanuit haar eigen wijnadviesbureau organiseert Claudia als register wijndocent en register vinoloog cursussen, masterclasses en workshops op alle niveaus. Daarnaast is ze wijntrainer, docent bij de Wijnacademie en sinds vijf jaar ook lid van de landelijke examencommissie van wijnexamens. Claudia is hoofd inkoop en product group manager bij Sligro geweest en zet deze ervaring in bij Juichwijnen, een wijnclub waarvan de leden deelgenoot zijn van rechtstreekse inkoop bij wijnproducenten. Begin 2020 heeft ze een wereldwijd B2B-platform gelanceerd, VINEXION genaamd, waar aanbod van producenten en behoeften van wijnimporteurs samen komen.