Exclusieve lancering Bollinger R.D. 2008

Linschoten, 19 april 2023

Gisteren was het dan eindelijk zover, de officiële Nederlandse lancering van Bollinger R.D. 2008. Deze vond plaats bij Restaurant de Burgemeester* in Linschoten voor een select gezelschap.

Onder leiding van Bastien Mariani van Champagne Bollinger hebben de aanwezigen meer geleerd over de bijzondere geschiedenis van R.D. en de visie van Madame Lily Bollinger. De R.D. 2008 is gepresenteerd op reguliere 75 cl fles en op magnum. Om het bewaarpotentieel aan te duiden werden de aanwezigen verrast met R.D. 1985.

De 2008 vintage is samengesteld uit 71% Pinot Noir en 29% Chardonnay. In totaal zijn er 18 cru’s te vinden in de blend, voornamelijk uit Aÿ en Verzenay voor Pinot Noir en Le Mesnil-sur-Oger en Cramant voor Chardonnay. De wijn is volledig in eikenhouten vaten gegist en bevat een zeer lage dosage ofwel ‘extra brut’ van slechts 3 gram per liter. De Bollinger R.D. wordt slechts een paar maanden na disgorgement verkocht, welke de opmerkelijke frisheid van de wijn garandeert.

De R.D. 2008 heeft een goudgele kleur met gouden reflecties. In de neus verleidelijke aroma’s van marsepein, gestoofde abrikozen, honing en brood met tonen van bergamot. In de mond een rijke, fijne mousse. Citrustonen worden gevolgd door de smaak van mirabellen en trosperziken. Een zeer levendige wijn met een uitzonderlijke complexiteit. Tonen van verse hazelnoten en zoutgehalte zorgen samen voor een intense, eeuwige afdronk.

Het menu

Het team van Sander en Anne Spruijt van De Burgemeester hadden een prachtige 5-gangen lunch voorbereid, welke bestond uit: