Kendall Jackson Winery of the Year 2017

Het Californische wijnhuis Kendall-Jackson is door Wine Enthusiast verkozen tot Winery of the Year 2017!

Het iconische Sonoma Estate van Kendall-Jackson produceert al jaren de best verkopende wijn in de Verenigde Staten. In de afgelopen decennia heeft de snelle opkomst van de Californische Chardonnay veel te maken gehad met één producer, Kendall-Jackson, en één wijn, Vintner’s Reserve Chardonnay. In Californië is Kendall-Jackson het bewijs van succesvolle familiebedrijven in de wijnwereld. Dit jaar is het 35 jaar geleden dat de Vintner’s Reserve Chardonnay voor het eerst op de markt werd gebracht, de best verkopende Chardonnay in de Verenigde Staten van de afgelopen 25 jaar.

Tegenwoordig is Chardonnay de meest verbouwde druif van Californië. Er is ruim 94.000 hectare mee aangeplant. Het is ook de meest populaire witte wijn in de Verenigde Staten, die naar schatting 20% van alle aangekochte tafelwijn vertegenwoordigt. Kendall-Jackson heeft veel te maken met de groei en collectieve liefde voor Chardonnay. “Het wijnhuis heeft Chardonnay en de Chardonnay drinkers getransformeerd”, zegt Randy Ullom, die in 1993 werd aangenomen als wijnmaker voor Kendall-Jackson en in 1997 werd gepromoveerd tot wijnmeester. “Het is een geaccepteerd begrip geworden.”

Oprichter van het wijnhuis Jess Jackson en de oorspronkelijke wijnmaker Jed Steele begonnen in 1982 aan het maken van de Vintner’s Reserve Chardonnay. Het centrale beeld om verschillende appellaties en variëteiten te vermengen (in het begin was niet alles Chardonnay), brak gevestigde normen en was een gedurfde verandering in de traditie. “De opkomst van de Vintner’s Reserve Chardonnay hielp bij het definiëren van een nieuwe beweging in de Californische wijnproductie”, zegt Randy Ullom.

De Vintner’s Reserve Chardonnay verdiende al snel na de eerste release prijzen. In 1983 won de wijn de allereerste Platinum Award voor een Amerikaanse Chardonnay tijdens de American Wine Competition. In 1992 werd de Vintner’s Reserve Chardonnay de nummer één Chardonnay van Amerika en in 2014 werd het de best verkochte wijn in het land.

Vanwege het diepgaande effect op de groei van Chardonnay, de manier van wijn maken in Californië en de manier waarop Amerikanen van wijn genieten, is Wine Enthusiast trots om Kendall-Jackson te benoemen tot de Amerikaanse Winery of the Year.