Masterclass Albarino from France door Laurent Miquel

Op maandag 30 oktober was wijnmaker Laurent Miquel in Nederland om samen met Master of Wine Matthew Stubbs een top masterclass over Albarino en Viognier uit de Languedoc te geven. Een selecte groep pers, sommeliers en Wijnkringleden waren hierbij aanwezig. Deze masterclass met aansluitende lunch vond plaats bij ’t Ganzenest* in Rijswijk.

Wijnmaker Laurent Miquel van het gelijknamige wijnhuis gaf samen met Matthew Stubbs, Master of Wine en Languedoc-kenner, een bijzondere masterclass over de Albarino en Viognierdruif. In de afgelopen jaren is er namelijk een flinke kwaliteitsrevolutie gaande geweest, waar de heren graag op inzoomden. Ook het verbouwen van de Spaanse Albarinodruif in Zuid-Frankrijk is nog steeds erg bijzonder. Laurent vertelde o.a. hoe hij op dit idee kwam en waarom het zo succesvol is.

Na deze enerverende masterclass kregen de gasten nog een zevental wijnen uit de Languedoc te proeven. Laurent schonk als eerste de Les Auzines Albarino 2022 en Côte 238 Pech Gentille Albarino 2022 in, gevolgd door een verticale proeverij van de Lieu-dit La Verite Viognier 2018, 2020 en 2021. Ter vergelijking wilde Laurent graag twee rode wijnen uit de regio laten proeven. Dit werden de Cazal Viel Vieilles Vignes 2018 en Côte 136 Pech Cezarine Syrah/Grenache 2020.

De ochtend werd afgesloten met een heerlijke 3-gangen lunch. Het voorgerecht met twee bereidingen van langoustine werd gecombineerd met de Côte 228 Pech Clamensou Chardonnay 2021 en Côte 128 Pech Sevignac Viognier 2022. Bij het tweede gerecht van foie met abrikoos en umibuschi werden de Lieu-dit La Verite Viognier 2017 en 2021 geschonken. Het laatste gerecht bestond uit grain fed beef met een terrine van aardappel en gepofte knoflookjus. Hierbij werden de twee topwijnen van het wijnhuis geschonken; Lieu-dit Bardou 2019 en Larmes de Fées 2017.