Masterclasses Premium uit Zuid-Amerika

Op maandag 13 en dinsdag 14 mei stonden er bijzondere masterclasses op de planning. Wijnmaakster Paula González van Pyros en wijnbouw directeur Jaime de la Barra van Santa Rita kwamen speciaal naar Nederland om de premium wijnen te promoten. Zij gaven onder andere antwoord op de vragen: hoe belangrijk zijn de premium wijnen voor beide wijnbedrijven en zijn er echt grote verschillen in terroir, klimaat, de invloed van het Andesgebergte, de historie, filosofie etc.? Wat is de toekomst van deze premium wijnen in deze complexe wijnwereld?

Paula González

Paula González is sinds 2020 de wijnmaakster van Pyros in San Juan. Een jonge wijnmaakster met al veel ervaring en al vele malen geroemd om haar visie en kennis. Sinds haar benoeming heeft zij creativiteit en innovatie gebracht bij het maken van deze uitzonderlijke wijnen. Dit weerspiegelt de ultieme expressie van de wijngaarden van Pyros Wines en de Pedernal-vallei.

Jaime de la Barra

Vanaf juni 2020 is Jaime de la Barra de wijnbouwdirecteur voor de wijnbouw en wijngebieden van Santa Rita Estates, zowel in Chili als in Argentinië. In deze rol blijft hij zijn kennis en begrip van elk terroir verbeteren om geweldige wijnen te produceren. De la Barra heeft vele facetten van de wijnwereld gezien, zo was hij voor zijn huidige functie zes jaar Corporate Marketing Director.

De masterclasses

Op maandag 13 mei begonnen Paula en Jaime in Utrecht bij Chi Chi. Hier gaven zij een indrukwekkende masterclass aan een groep winkeliers en Wijnkringleden. Bij de aansluitende lunch werden ook twee topwijnen gecombineerd met het eten; crispy club met tonijn en zalm sashimi, zoetzure komkommer, teriyaki en Pyros Appellation Chardonnay. Daarna sukade met peperjus, koolsalade, uien crumble, friet en Santa Rita Floresta Cabernet Franc.

Na de lunch gingen Paula en Jaime door naar Amsterdam, waar een seminar op de proeverij van Crossing the Oceans gepland stond. Ook hier werden de premium wijnen van Pyros en Santa Rita besproken voor een groep van 45 wijnprofessionals. De groep was uitermate onder de indruk van de kwaliteit van de wijnen. Zij konden na afloop bij de proeftafel in de zaal de overige wijnen doorproeven.

Dinsdagochtend 14 mei stonden de pers en professionals uit de gastronomie klaar om kennis te maken met de Chileense en Argentijnse wijnen met een eigen identiteit. Hier wisten Paula en Jaime weer feilloos alles te vertellen over alle aspecten die in de regio’s van toepassing zijn en welke invloed dit heeft op de premium wijnen die ze maken. Aansluitend werd een heerlijke lunch van schelvis met venkel, courgette en saffraansaus geserveerd in combinatie met Pyros Appellation Chardonnay en Santa Rita Floresta Field Blend Blanco. Daarop volgde een stoof van lam met asperges, olijven en daslook met een glas Pyros Limestone Hill Malbec en Santa Rita Pewën de Apalta Carmenere. Een prachtige afsluiter van deze twee dagen!