Als wijnimporteur hebben we een groot aantal wijnen in het assortiment, waaronder biologische wijnen. Hiervoor dienen we in het bezit te zijn van een biologisch certificaat. In de zomer is er een procedure aangevraagd bij Skal, een onafhankelijke organisatie die toezicht houdt op de biologische certificering in Nederland. Op 10 juli 2018 hebben we officieel het certificaat ontvangen. Skal schreef er een stuk over op hun website:
Verbunt Verlinden is een mondiaal opererende wijnimporteur en bestaat sinds 1844. Onlangs heeft de wijnimporteur een biologisch certificaat ontvangen. Wat was de reden om te kiezen voor biologisch en wat was er nodig om het certificaat te behalen? We bellen met Ruud van der Meijden, Supply Chain Manager bij Verbunt Verlinden en verantwoordelijk voor de certificering.
Bio wijn uit Australië
“Wij zijn lid van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) en worden door deze organisatie eens in de twee jaar gecontroleerd door een onafhankelijke auditor. Wij willen voorloper zijn, een voorbeeldfunctie vervullen”. Het bedrijf dacht met het lidmaatschap van de KVNW ook biologisch gecertificeerd te zijn. “Toen we echter een partij biologische wijnen inkochten in Australië, wees onze leverancier ons erop dat we de wijnen niet konden importeren zonder geldig biologisch certificaat”, aldus Van der Meijden. De levering zat inmiddels al in de container voor vervoer naar Nederland.
Certificering verplicht
“We zijn gaan bellen met de KVNW. Onze aanname bleek niet te kloppen. Ook bleek dat wijnhandelaren zelfs verplicht zijn zich te certificeren in deze situatie. Dat betekende dat we binnen enkele weken een biologisch certificaat moesten halen. Anders konden we de biologische wijnen die vanuit Australië naar ons onderweg waren niet inklaren”.