Sterke winnaars Grand Concours Bollinger 2021

Op maandag 7 maart vormde de Raadzaal van Sofitel Legend The Grand een mooie ambiance voor de finale van van de prestigieuze wijn-spijscompetitie Grand Concours Bollinger. De vijf finale teams presenteerden hun combinaties en de jury proefde, beoordeelde en vergeleek de resultaten. Het zesde finaleteam, van RIJKS®, moest door omstandigheden helaas verstek laten gaan.

Verschillende gerechten bleken duidelijk verder gefinetuned sinds de voorronde en in een enkel geval werd er (vanwege een wisseling van seizoen en van chef) zelfs een aangepast gerecht gepresenteerd. De chefs gaven toelichting bij hun gerechten en legden uit waarom zij bepaalde ingrediënten, smaken en structuren hadden ingebracht, bereidingswijzen hadden toegepast en hoe ze hun gerechten hadden afgestemd op de champagnes. Met welke champagnes de gerechten gecombineerd werden was vooraf bepaald: het voorgerecht werd begeleid door Champagne Bollinger Brut Rosé, het hoofdgerecht met de Champagne Bollinger PN VZ16. De sommeliers konden dus niet hun ‘eigen’ wijnen kiezen, maar toch was ook hun toelichting belangrijk. Ze legden bijvoorbeeld uit waarom zij hadden gekozen voor een lage of juist wat hogere schenktemperatuur en waarom en hoe ze bepaalde geur- en smaakaspecten van de champagne benadrukten door hem te schenken in een minder voor de hand liggend soort glas.

Sommige van de gepresenteerde wijn-spijscombinaties leverden discussie op bij de jury, maar over de winnaars was vrijwel iedereen het eens. Ze werden ’s avonds gehuldigd door Guy de Rivoire (International Sales Director Champagne Bollinger), Peter van Houtert (Verbunt Verlinden) en ondergetekende. Overall winnaar werd het team van Aan de Zweth, dat tevens de prijs voor de beste hoofdgerecht combinatie ontving. De beste voorgerecht combinatie kwam op naam te staan van het team van De Groene Lantaarn.

Het volledige artikel is te lezen op de website van Proefschrift.

V.l.n.r. Joris Peters en Alain Rosier (team Aan de Zweth), Guy de Rivoire (International Sales Director Champagne Bollinger), Joris Smit en Rob Heeling (team De Groene Lantaarn), Peter van Houtert (Verbunt Verlinden)

Het winnende hoofdgerecht: Tarbot – kort geroosterd, daarna gestoomd en gelakt met visjus, ossenstaart, topinamboer, vinaigrette van hazelnoot, gerookte boleet, schuimige nage van champagne en fenegriek