Top masterclass door wijnmaker Claudio Farina

Op maandag 26 september was wijnmaker Claudio Farina in Nederland om samen met Professor Maurizio Ugliano een top masterclass over Amarones te geven aan een selecte groep pers en sommeliers. Deze masterclass met aansluitende lunch vond plaats bij Central Park in Voorburg.

Claudio Farina gaf samen met Professor Maurizio Ugliano, Food Sience and Technology aan de Universiteit van Verona, deze bijzondere masterclass ter lancering van de nieuwste Amarone van wijnhuis Farina; Mezzadro alla Fontana – Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2011. Professor Ugliano startte de masterclass over de regio Valpolicella met Amarone wijnen in het bijzonder. Hij ging dieper in op de samenstelling van druivenrassen en de verschillende terroirs in de regio. Vervolgens werd de diversiteit van het productieproces besproken en welke invloed deze processen hebben op de verschillende Amarone wijnen.

Na deze enerverende masterclass was het de beurt aan Fred Nijhuis en Claudio Farina om de proefsessie te leiden met de vier Amarones van Farina. We trapten af met de Amarone Classico della Valpolicella 2019 (een kruidige wijn met tonen van balsamico en zwarte bessen met een prachtige robijnkleur in het glas). De tweede wijn was Famiglia Amarone Classico della Valpolicella 2017 (het oudere broertje van de 2019, dezelfde samenstelling, maar langer gerijpt op fles), waarna de Amarone della Valpolicella Classico Riserva Montefante 2016 (een complexe wijn met een fijne balans, intense aroma’s en kruidigheid) en de allernieuwste Mezzadro alla Fontana – Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2011 volgde. De laatste wijn is de eerste vintage en werd vol trots gepresenteerd door Claudio. De handgeplukte druiven bestaan uit 70% Corvina, 20% Rondinella, 5% Molinara en 5% Croatina en zijn in eiken vaten gerijpt. De diep granaatrode kleur heeft oranje reflecties. De intense aroma’s geven tonen van hout, frambozen en aardbeien vrij. We ruiken ook Havana de Cuba: leer met een ondertoon van citrus. Een prachtwijn!

Deze heerlijke ochtend werd afgesloten met een eveneens heerlijke lunch. Het eerste gerecht met Dutch yellowtail werd begeleid door de witte Farina Nodo d’Amore. De Famiglia Amarone Classico della Valpolicella 2017 en Mezzadro alla Fontana – Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2011 paste perfect bij het tweede gerecht van tamme eendenborst.