Wijnvrouw van het jaar 2019 Birthe op bezoek bij Champagne Ayala

Op vrijdag 31 mei 2019 werd de allereerste Wijnvrouw van het Jaar uitgeroepen in een bomvol wijntheater. Birthe van Meegeren was de gelukkige winnares en nam haar prijs met groot genoegen in ontvangst. De prijs werd aangeboden door Champagnehuis Ayala en betekende onder meer een bezoek aan het wijnhuis en het ontmoeten van Chef de cave; Caroline Latrive.

Begin maart was het dan zo ver. Birthe reisde samen met Barbara Verbeek (van de organisatie van Wijnvrouw van het Jaar) en een collega van Verbunt Verlinden naar Aÿ. Ze werden ontvangen op het dak van het wijnhuis met een glas Blanc de Blancs 2013 en een prachtig uitzicht over het stadje Epernay en de omliggende wijngaarden. Na het aperitief mochten de dames mee naar de kelders voor een uitgebreide rondleiding. Later die avond stond er een verrassingsdiner gepland midden tussen de wijngaarden bij sterrenrestaurant Le Royal. Er kwam een prachtig menu voorbij, welke uiteraard begeleid werden door de Champagnes van Ayala.

De volgende dag stond dan eindelijk de ontmoeting met Caroline Latrive op het programma. In de proefruimte stonden 7 van de 120 Vins Clairs (stille wijnen) klaar om te proeven. Caroline vertelde uitgebreid hoe ze de wijnen maakt en hoe moeilijk het steeds weer is om de wijnen te mengen tot dezelfde stijl Champagne. Wat een respect voor de enige vrouwelijke wijnmaakster in de Champagne en wat een mooi inzicht in haar werk. Wijnvrouw van het Jaar Birthe van Meegeren kan terugkijken op een mooie en zeer leerzame reis naar Champagne Ayala.

Het volledige verslag van Barbara Verbeek is hier te lezen: Verslag bezoek Ayala.

Links Chef de cave Caroline Latrive en rechts winnares Birthe van Meegeren.